Vælg din digitale assistent med omhu

Vælg din digitale assistent med omhu

De digitale assistenter er på vej til vores bolig. Apple, Amazon, Google med flere er nu på markedet med stemmestyring af din bolig. I første omgang til engelsk talende lande, men tro mig det kommer også til det danske marked. Hvorvidt det kommer på dansk er dog en anden sag. Teknikken er også ved at finde vej til hotellerne. Marriot i Boston er ved at teste både Amazons Alexa og Apples Siri til at styre gardiner, lys, rumtemperatur og skift af tv program.
Stemmestyring er et naturligt trin på vejen til en berøringsfri bolig. I mange andre sammenhæng købes enheder som registrerer bevægelse og man undgår således overførsel af bakterier.
Umiddelbart vil jeg mene at det mere er af komfort i boligen der driver markedet for stemmestyring og jeg tror at der er mange som vil købe det som supplement til boligen som i forvejen er intelligent. For at stemmestyringen overhovedet er mulig skal boligen være elektronisk styret, det er hvad vi i Danmark kalder en intelligent bolig. Jeg skal ikke gøre mig klog på hvilke elektronisk styrede huse det drejer sig om, men AVI kan levere til vores design, så snart de frigives til det Danske marked.

De 5 største assistenter lige nu (Kilde Ingeniøren)

Apple (Siri), Cortana (Microsoft), Alexa (Amazon), Assistent (Google), M (Facebook)

 

Fælles for assistenterne er, at de har en startkommando. ”Alexa” siger man når man vil aktivere Amazons virtuelle digitale assistent eller VDA. Den kan på baggrund af stemmekommandoer udføre en række kommandoer, som f.eks. at sætte musik på eller tænde for lyset. Opgaven klares dog ikke på egen hånd. Kommandoen bliver sendt ud i skyen hvor den oversættes til maskinsprog, behandles og oversættes til menneskesprog eller udfører den funktion vi har bedt den om. Der bruges enorme store datacentre med masser af datakraft til at køre de AI (Artificial Intelligence) programmer som teknologien kræver.
Stoler du på din digitale assistent?
Hvis du i dag er bekymret over hvilke og hvor meget der opsamles af din digitale færden af store multinationale firmaer, er den digitale assistent endnu en kilde, som du skal bekymre dig om. ”privacy” er en ting som vi skal tage seriøst og forholde os til. Hvad er det vi siger ja til på side 17 i brugeraftalen til et produkt. Læser vi overhovedet aftalen fra ende til anden. Jeg tvivler på, at der er ret mange som gør. Det er ofte et tungt juridisk dokument, hvor essensen kan være gemt i sindige juridiske termer – når først firmaerne kan opsamle data fra vores hjem, som både kan være lyd og video, er der rig mulighed for at drage konklusioner om vores næste indkøb ved hjælpe af kunstig intelligens teknologien. I bund og grund er det en Trojansk hest du frivilligt har anbragt i din bolig.
Økosystem
Giganternes kamp er begyndt. De 5 store på markedet vil forsøge at etablere deres eget økosystem, bedre end de andres til at styre vores hjem. Tænk bare på situationen, hvor du skal købe en ny mobiltelefon og kan se at den som er bedst ikke længere kan styre din bolig. Tidligere kunne du se på udstyrets stikforbindelse hvilket udstyr som du kunne tilslutte. I dag ligger svaret i en API (Application Program Interface), som er en beskrivelse af udstyrets snitflade. Det gør det utroligt nemt for en leverandør at skifte strategi, og vælge samarbejdspartnere, fra hvis det er en fordel for firmaet. I disse situationer er det sjældent, at forbrugerne bliver hørt. Det vi oplever i sådant et tilfælde er, at udstyret holder op med at virke. Og hvem ringer man så til?

Related posts

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.